RABARBARIN SIRUP

Rabarbara… Hja, vedno manj ljudi jo ima še posajeno doma. Tudi mi smo rabarbaro pred nekaj leti izruvali. Seveda ne z mojim dovoljenjem. 😛 Letos pa sem jo posadila na novo, saj mi je že presedlo “fehtarjenje” pri sosedih, prijateljih. Ne potrebujete kupiti nove sadike, prosite nekoga, ki jo ima posajeno, naj vam podari korenino ali dve. Tako ali tako, se hitro obraste. Rabarbaro posadite spomladi. Prejšnjo jesen, je bila pri meni saditev neuspešna, spomladi pa se je takoj prijela. 😎

Zanimivo, kolikim je rabarbara nekoristna, pa še dosti prostora zavzame. Večina njeno uporabo  vidi samo v kompotu. Ampak sama iz nje delam kar stvari: marmelado, sirup, kompot, peciva, zato mi vsako steblo pride prav. 😉

Kot otrok se spomnim, da smo surove pojedli res ogromno. Preprosto smo utrgali steblo (nič oprano) in malčali. Sem pa zasledila, da naj bi rabarbaro mogli olupiti pred uporabo, saj naj bi zunanji del vseboval oksalno kislino. Tako, da jo od takrat naprej lupim. 🙂

Potrebujemo:

  • 1.5 kg rabarbare
  • 2l vode
  • 2kg sladkorja

 

Rabarbaro olupimo, narežemo in stehtamo. 🙂 Vodo zavremo s sladkorjem in dodamo rabarbaro, odstavimo. Vse skupaj pustimo čez noč pokrito s krpo. Naslednji dan precedimo, segrejemo, vendar ne čisto do vretja. Napolnimo v vroče steklenice, ki smo jih predhodno sterilizirali v pečici. Polne steklenice zavijemo v odejo, dokler se ne ohladijo.

Bolj enostavno skoraj ne bi moglo biti? 😎

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja